Strona używa ciasteczek...

close więcej
GIBAŁA.PL > AKTUALNOŚCI > newsy

Lokalne produkty i opcja pełnowartościowych posiłków roślinnych w krakowskich szkołach

podziel artykuł

fb twit

#roślinna szkoła #edukacja żywieniowa #szkoły

Lokalne produkty i opcja pełnowartościowych posiłków roślinnych w krakowskich szkołach – Łukasz Gibała wraz z kandydatkami do Rady Miasta: Aleksandrą Owcą („jedynka” w okręgu drugim), Emilią Drobot („dwójka” w okręgu piątym) i Aleksandrą Lewicką („trójka” w okręgu pierwszym) zadeklarowali realizację postulatów programu „Roślinna Szkoła”. Towarzyszyła im Morgan Janowicz – przedstawicielka „Roślinnej Szkoły”, członkini zarządu Green REV Institute.

„Roślinna Szkoła” to program przygotowany przez Green REV Institute wraz z partnerami – Future Food 4 Climate, Fundacją Onkologiczną Rakiety, Klubem Myśli Ekologicznej, Rodzicami dla Klimatu i Polską Radą Organizacji Młodzieżowych. Stawia sobie za cel promocję diety odpowiedzialnej środowiskowo, opartej na produktach lokalnych i roślinnych.


„Roślinna szkoła” – idea i współpraca

Morgan Janowicz przedstawiła ideę programu Roślinna Szkoła – Nasze 10 postulatów, które kierujemy do osób decyzyjnych, osób kandydujących do samorządów z prośbą o poparcie i po wyborach – o konkretne działania, w których będziemy z Wami współpracować i do których chcemy Was motywować i Was wspierać – zadeklarowała Janowicz. Bardzo cieszymy się, że tutaj w Krakowie kandydat na prezydenta miasta wsparł Roślinną Szkołę! – podkreśliła.


Posiłki w rozsądnych cenach i przygotowywane w szkołach

 – Przede wszystkim musimy odwrócić bardzo złą decyzję o likwidacji stołówek w szkołach – wskazał Łukasz Gibała. – Ta decyzja, podjęta kilkanaście lat temu przez ówczesną zastępczynię Jacka Majchrowskiego, doprowadziła do bardzo poważnych negatywnych konsekwencji – niesprawiedliwości w cenach i często słabej jakości posiłków w szkołach. Lider „Krakowa dla Mieszkańców” przypomniał, że z jego inicjatywy radni miasta Krakowa przegłosowali w lutym uchwałę kierunkową o przeprowadzeniu audytu w szkołach. Ten pozwoliłby określić jakie są możliwości i koszty przywrócenia stołówek w poszczególnych szkołach. Nie może być tak, że w jednej szkole obiad kosztuje 7 złotych, a w drugiej 16 – przekonywał Gibała. – Posiłki dla dzieci muszą być w rozsądnych cenach i powinny być przygotowywane na miejscu. Te szkoły, w których nie ma miejsca na urządzenie kuchni, powinny być zaopatrywane przez kuchnie szkół sąsiadujących, a nie zewnętrzne firmy cateringowe.


Zadanie szkoły to też promowanie zdrowych nawyków, także żywieniowych

Aleksandra Lewicka podkreślała znaczenie edukacji żywnościowej: Dzieci powinny uczyć się, jaką drogę od pola do ich stołu przebywa jedzona przez nie marchewka – przekonywała Lewicka. – Dzięki temu wyrosną one na świadomych dorosłych i będą wiedzieć, jakie znaczenie mają podejmowane przez nie decyzje żywieniowe. Znaczenie dla naszej planety, dla otaczającego nas świata, a także, a może przede wszystkim, dla ich własnego zdrowia.

Lewicka postulowała aby żywienie w szkołach miało walory edukacyjne – W mojej wizji w stołówkach zagoszczą regularnie organizowane dni bezmięsne oraz dni żywności w pełni roślinnej – mówiła. – Tak widzę zieloną szkołę przyszłości i mocno wierzę, że razem uda nam się taką szkołę dla młodych Krakowian i Krakowianek stworzyć, a realizacja postulatów zawartych w deklaracji “Roślinnej Szkoły” nam to zadanie ułatwi.


Szkolne ogródki warzywne to nauka szacunku do żywności

O tym, jak ważna jest lokalność produktów spożywczych mówiła Emilia Drobot – Transportowanie produktów na duże odległości generuje znaczące emisje gazów cieplarnianych. W obliczu kryzysu klimatycznego i utraty bioróżnorodności, ważne jest, aby żywność pokonywała jak najkrótszą trasę z pola na talerz. Wybieranie lokalnych dostawców, rolników i rolniczek pozytywnie wpływa na środowisko, szczególnie gdy stawiamy na rolnictwo ekologiczne. Drobot wspomniała również o aspekcie społecznym – Wybór lokalnych produktów przynosi korzyści społeczności, przyczyniając się do rozwoju miejscowej gospodarki i tworzenia nowych miejsc pracy – mówiła kandydatka.


Samorząd kształtujący dobre nawyki, stołówki z opcją roślinną w każdej szkole

Aleksandra Owca podkreślała – Uczymy dzieci w szkołach o zmianach klimatycznych i o odpowiedzialności za naszą planetę. Uczymy je o zdrowiu i konieczności dbania o swoje ciało. Uczymy dzieci także etyki, w tym potępiamy okrucieństwo wobec zwierząt. – stwierdziła. Wskazała też, że z kolejnych śledztw dziennikarskich i raportów znane są warunki przetrzymywania zwierząt w hodowlach przemysłowych, a także zdrowotne skutki spożycia mięsa – na przykład badania wskazujące na powiązanie spożycia czerwonego mięsa ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. – Mamy również bardzo jasne dane wskazujące, że obecnie przemysłowa hodowla zwierząt odpowiedzialna jest na przykład za masowe wylesianie, między innymi dlatego, że w skali globalnej prawie 80 procent gruntów rolnych wykorzystywanych jest nie do uprawy roślin, które zjada człowiek, ale do wyżywienia zwierząt hodowlanych – wskazała. Owca podkreśliła, że obecnie rodzice, którzy wychowują swoje dzieci na diecie roślinnej mają problem z dostępnością takich posiłków w szkołach, przedszkolach czy żłobkach, a nastolatki, które chcą ograniczyć lub wykluczyć spożycie mięsa często nie mają odpowiedniej wiedzy o właściwej zbilansowanej, pełnowartościowej diecie roślinnej.


Łukasz Gibałapodkreślił, że najważniejszy jest wybór: – Zwracają się do mnie obecnie rodzice, którzy nie mogą doprosić się o dietę, na której wychowują swoje dziecko. Nie chodzi o zakazywanie i mówienie ludziom co mają jeść, a czego nie, tylko właśnie o danie ludziom wyboru. Rodzice powinni móc wybrać dla dziecka taką dietę, jaką uważają za najlepszą.

Kandydaci Łukasz Gibała, Aleksandra Owca, Emilia Drobot i Aleksandra Lewicka podpisali „Deklarację Sojusznika/Sojuszniczki Roślinnej Szkoły” (treść poniżej).

 

 

Deklaracja Sojusznika/Sojuszniczki

  • Włączenie celów w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego do strategii rozwoju miast. Polityki miejskie muszą uwzględniać rolę żywności i projektować działania dla zdrowia, planety, praw człowieka i praw zwierząt.
  • Współpraca samorządów, wymiana dobrych praktyk pomiędzy lokalnymi władzami w zakresie inicjatyw i projektów dotyczących bezpiecznych, zrównoważonych i lokalnych systemów żywieniowych.
  • Implementacja do samorządowych Programów Współpracy możliwości realizacji projektów przez organizacje społeczne na rzecz zdrowej, lokalnej, etycznej i bezpiecznej klimatycznie żywności.
  • Wprowadzenie w szkołach praktycznej edukacji żywieniowej, tworzenie przyszkolnych ogrodów warzywno-edukacyjnych i roślinnych warsztatów kulinarnych, uczenie szacunku do żywności, środowiska i praw zwierząt.
  • Współpraca z dietetyczkami/kami, edukacja kadry nauczycielskiej oraz personelu stołówek w zakresie tworzenia jadłospisów na podstawie aktualnych zaleceń zdrowego żywienia oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
    1.  Promocja diety roślinnej, organizowanie spotkań w szkołach, lokalnych centrach aktywności, bibliotekach, domach kultury.
  • Włączenie w zieloną transformację głosu lokalnych społeczności, rodziców, opiekunek/ów, osób uczących się, mieszkanek/ńców, żeby tworzyć wspólnotę dla zdrowej, lokalnej i roślinnej żywności.
  • Rozwój rolnictwa wspieranego przez lokalną społeczność; pomoc merytoryczna, techniczna i finansowa ze strony samorządów. Współpraca lokalnych instytucji publicznych z lokalnymi rolniczkami/kami.
  • Wprowadzenie zielonych zamówień publicznych dla produktów spożywczych zamawianych w szkołach. Stawiamy na żywność wysokiej jakości, lokalną, sezonową, o dużej zawartości składników odżywczych, od certyfikowanych producentów.
  • Zagwarantowanie pełnego dostępu do zdrowych, roślinnych i pełnowartościowych posiłków w każdej szkole i każdego dnia (bez konieczności okazania zaświadczenia lekarskiego).

Podobne artykuły

newsy

Czy krakowskie Wodociągi dają pożywkę mafii śmieciowej?

Mamy uzasadnione podejrzenia, że Wodociągi mogą łamać prawo, zlecając wywóz i utylizację odpadów z oczyszczalni ścieków z pominięciem wymogów Prawa zamówień publicznych.

arrow-more

newsy

Darmowa komunikacja dla wolontariuszy WOŚP. 

Na najbliższej sesji Rady Miasta Krakowa odbędzie się głosowanie nad projektem uchwały złożonej przez klub radnych Kraków dla Mieszkańców, która przewiduje wprowadzenie bezpłatnych przejazdów komunikacją miejską dla wolontariuszy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w dniu finału zbiórki i ułatwienie pracy osobom zaangażowanym w tę wyjątkową akcję.

arrow-more

newsy

Czy właściciele zaginionych psów i kotów będą mieli szansę dowiedzieć się o śmierci swojego zwierzęcia pod kołami samochodów? 

Elektroniczne znakowanie, czyli czipowanie psów i kotów jest już powszechne. Czipy mają więc często również i te zwierzęta, które niestety giną pod kołami samochodów na krakowskich ulicach. Jednak zobowiązane do ich usuwania miejskie służby nie sprawdzają czipów, a tym samym danych właścicieli.

arrow-more